Het ene netwerk is het andere niet. Sterker nog, de inrichting van een netwerk is geheel afhankelijk van uw wensen. Wilt u een draadloos netwerk of niet? Wilt u mogelijkheden creëren voor thuiswerken? Maakt u veel gebruik van multimediatoepassingen? Al dit soort vragen zijn van belang bij het bepalen van de meest efficiënte netwerkinfrastructuur. Eerst nauwkeurig uw wensen en mogelijkheden in kaart. Vervolgens doen we waar we goed in zijn: het inrichten van een netwerk dat perfect is toegespitst op uw organisatie.

Hieronder een aantal netwerkconcepten.

Server Based Computing

Server Based Computing
De laatste jaren is er een trend ontstaan om weer terug te gaan naar het mainframe idee. Dit is het concept van een zware server, met heel lichte werkstations (thin client). Deze trend ontstond doordat er veel kosten werden gemaakt aan het onderhoud van de werkstations. Met lichte werkstations (alleen een beeldscherm, toetsenbord en muis) is softwareonderhoud op de werkstations niet nodig. Alles is hardware, de software wordt direct van de server gehaald. Ook met huidige werkstations is het mogelijk om de server op dezelfde manier te benaderen. Met dit concept is het ook heel gemakkelijk om vanuit thuis of vanuit andere vestigingen op deze server te werken. Vooral de koppeling met Internet om via beveiligde verbindingen vanuit heel de wereld je eigen applicaties op het netwerk te benaderen, neemt een grote vlucht. Het hele concept is dus heel erg schaalbaar. Enig nadeel is dat niet alle applicaties geschikt zijn om vanaf een server te draaien, het is dus niet altijd mogelijk om met huidige software voor dit concept te kiezen.

Deze keuze is vooral aan te raden, wanneer men met meerdere vestigingen werkt, wanneer men een thuiswerksituatie wil creëren en/of wanneer de kosten per werkplek heel erg hoog zijn.

Gebruikte software: Windows 2012 server / Windows 2008 server / Citrix

Windows server 2012

Windows server 2012
De huidige netwerken met de servers, en werkstations worden ook steeds verbeterd. De toekomst is volgens Microsoft dat alle netwerken windows 2012 server gaan draaien, dit is ook één van de meest gekozen upgradepaden omdat veel netwerken al microsoft gebaseerd zijn. Windows 2012 kan daarnaast worden uitgebreid d.m.v. licenties om als thin client/server te fungeren, meerdere mogelijkheden voor de toekomst dus.

Linux

Een andere ontwikkeling is dat de servers op een linuxversie draaien. Voordeel hierbij is dat licenties vrijwel gratis zijn. Groot nadeel is echter dat installatie veel meer tijd vergt en ook geschikte partners zijn hier schaars. Daarnaast zijn goede en gestandaardiseerde netwerkmanagement-tools bijna niet beschikbaar. Iets simpels zoals printers of gebruikers aanmaken wordt hierdoor een tijdrovend karwei.

Deze keuze wordt vaak gemaakt als er een interne systeembeheerder aanwezig is met uitgebreide linux-kennis. De installatie en configuratietijd wordt dan door deze systeembeheerder uitgevoerd.

Gebruikte software: Verschillende linux-distributies, waarin Red Hat de grootste is (let op: niet alle linux-distributies zijn gratis)

Virtual Machine Software / VMWare

Vmware heeft voor de Intel markt virtualisatie uitgevonden. Door deze nieuwe laag wordt het mogelijk om applicaties en het onderliggende besturingssysteem volledig, onafhankelijk en gescheiden van de fysieke hardware te laten functioneren. VMware creëert namelijk virtuele hardware. Hierdoor kunnen organisaties flexibeler en efficiënter hun bestaande resources inzetten en gebruiken. Met de huidige krachtige Intel server kunnen er gemakkelijk 20 Virtuele Machines op één enkele fysieke server worden geplaatst. De Virtuele Machines zijn volledig geïsoleerd en kunnen dus afzonderlijk van elkaar functioneren. De mogelijkheid om het aantal opgestelde servers met de bijbehorende disk- en tape opslag te reduceren is geboren, met andere woorden er is sprake van: Server Consolidatie. Voordeel zit vooral in de hardware en beheerskosten.

Deze oplossing wordt interessant als er meer dan 3 fysieke servers aanwezig zijn in het netwerk. Wanneer men een testomgeving wil creëren die naast de functionele omgeving staat, als er nog oude besturingssystemen in het netwerk aanwezig zijn die op onbetrouwbare hardware draaien en als er behoefte is aan redundantie, stabiliteit en extra beveiliging.

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Vul onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Meteen een advies? Neem dan telefonisch contact met ons op, telefoonnummer (076) 711 02 76!

Bedrijfsnaam

Naam *Verplicht

Uw email adres *Verplicht

Uw telefoon nummer

Onderwerp *Verplicht

Bericht *Verplicht